După protestul înaintat în urmă cu două săptămâni Guvernului, în care reclamau de la lipsa banilor în teritoriu până la incompatibilităţile pe care le vor parţial eliminate din legea ANI, reprezentanţii celor 2.800 de primari de comune din România, majoritatea covârşitoare aparţinând USL, s-au înţeles astăzi cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea care le-au acceptat mare parte din revendicări.
"Cea mai mare parte au fost acceptate pentru că sunt fireşti", a spus vicepremierul Liviu Dragnea la finalul întâlnirii, anunţând că săpătămâna viitoare, joi, ar urma să se semeze şi un pact cu Asociaţia Comunelor din România.
Dragnea: "E corect ca indemnizaţia să fie proporţională"
La rândul lor, primarii au ieşit mulţumiţi de la discuţii. Printre revendicările care le-au fost acceptate se numără şi adaptarea indemnizaţiei de primar în funcţie de numărul de locuitori din localitate, eliminându-se astfel discrepanţele care existau între comune şi oraşele cu mai puţini locuitor chiar decât zonele rurale. "Punctelele din protest au fost asumate şi chiar s-au găsit soluţii. Am agreat să eliminăm diferenţa dintre comune, oraşe şi municipii în ceea ce priveşte acordarea unor drepturi", a explicat Emil Drăghici, preşedintele ACoR şi primar independent la Vulcana Băi, în Dâmboviţa.
Dragnea a clarificat şi în ce sens dispar "diferenţele". "Nu eliminăm diferenţele dintre comune şi oraşe pentru că nu se poate. Propunerea dumnealor e ca aceste clasificări să fie făcute în funcţie de numărul de locuitori Sunt comune cu 15.000 de locuitori şi oraşe cu 1700. E incorect ca indemnizaţia primarului în aceste oraşe să fie mai mare", a promis vicepremierul modificarea legii.
Dincolo de rectificarea indemnizaţiilor, primarilor li s-a promis că vor fi chemaţi lunar la discuţii despre problemele din terirtoriu, că vor fi cooptaţi la elaborarea unui Cod al Finanţelor Loc