Preşedintele Traian Băsescu a semnat la începutul săptămânii decretul privind acreditarea diplomatului Vasile Soare (42 de ani) ca ambasador al României în Federaţia Rusă, într-o perioadă în care relaţiile politice ale Bucureştiului cu Moscova sunt foarte reci, iar deficitul comercial al României în relaţia cu Federaţia este unul major 1,4 mld. euro, în 2012.
La nivelul lui 2012, România a avut exporturi în Rusia de 1 mld. euro şi importuri de 2,4 mld. euro, gazele naturale având o pondere importantă în importuri.
Relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova stagnează de multă vreme, iar tensiunile politice împiedică apropierea.
Ultima dispută intrată pe agendă - o dispută intermediată întrucât România nu s-a implicat direct - este legată de intenţia Republicii Moldova de a semna, în noiembrie, la Vilnius, acordul de asociere la Uniunea Europeană. Semnarea acordului de asociere ar fi un pas uriaş al Republicii Moldova către UE, deşi, în plan practic, schimbările nu vor fi majore şi, dacă vor fi, nu se vor vedea imediat.
Tocmai pentru că un astfel de gest va însemna un punct de cotitură, Rusia nu pierde vremea.
În ultimele zile Federaţia Rusă a ameninţat că va opri importurile de vin din Moldova, iar Dimitri Rgozin, vicepremier al Federaţiei, a spus luni într-o vizită la Chşinău, adresându-se moldovenilor: Vine iarna, sper că nu veţi îngheţa!.
Într-o astfel de atmosferă, alegerea unei diplomaţii corecte devine esenţială. România sprijină necondiţionat RepublicaMoldova, chiar dacă, la Bucureşti, politica internă pare frântă. În urmă cu câteva zile ţările baltice şi cele nordice au condamnat în comun politica Federaţiei faţă de Republica Moldova şi Ucraina şi presiunile Moscovei faţă de aceste două ţări pe care le-ar vrea în sfera ei de influenţă. România nu a apărut pe lista susţinătorilor celor două ţări, ambele urmând să semneze