România se confruntă cu problema câinilor maidanezi de peste 23 de ani, însă autorităţile dau piept cu ea doar când au loc tragedii. Deşi atât USL, cât şi primarul Sorin oprescu s-au angajat că vor rezolva problema câinilor comunitari în timpul campaniilor electorale, acum autorităţile îşi pasează responsabilitatea unul în curtea celuilalt.
Varianta referendumului, anunţată de Oprescu pentru 6 octombrie, nu este tocmai cea mai fericită, susţin edilii locali. În primul rând, nu are bază legală. În al doilea rând, "când ai mizerie pe stradă, o aduni, nu faci referendum".
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, nu crede însă în puterea unei asemenea măsuri.
"Noi am promovat un proiect de lege referitor la situaţia câinilor vagabonzi, respins de PSD, cu sprijinul domnului Ponta, prin care ceream să lase la latitudinea administraţiilor locale ce procedură vor adopta , cum să rezolve problema. Nu cred că este nevoie de referendum. Într-o localitate în care există o problemă evidentă o rezolvi. Când ai mizerie pe stradă, o aduni, nu faci referendum să întrebi oamenii dacă sunt de acord cu strângerea mizeriei. E nevoie de o lege naţională care să rezolve prezenţa în exces a câinilor comunitari", spune Falcă, pentru gândul.
Şi, totuşi, România este într-o situaţie critică, iar cazul lui Ionuţ, băiatul ucis de maidanezi în urmă cu două zile este o nouă dovadă în acest sens. Cine este vinovatul? "Vina este a Parlamentului, care a aprobat o lege, în 2008, prin care ne interzice eutanasierea - cea propusă de domnul Bideu (fostul senator PC Marius Marinescu). Da, este posibil ca oamenii să arunce câini pe stadă, aşa cum aruncă şi ambalaje şi alte mizerii, dar trebuie ca ei măcar să întreţină curăţenia pe care o fac autorităţile. Să fie amenzi pentru cei care-şi părăsesc câinii pe străzi, asociaţiile nonprofit să aibă o campanie de educare pentru a nu ne co