Pentru a putea continua exploatarea minereurilor feroase era nevoie să sape mai adânc în muntele vecin, ceea ce a dus la deformarea solului pe care era aşezat oraşul
Autorităţile trebuie să găsească o modalitate prin care vor trebui să-i recompenseze pe proprietari, dar şi de modul în care va arăta noul oraş
Fisurile produse în sol nu oferă nicio opţiune oficialilor din oraşul Kiruna. Întregul oraş, situat în nordul Suediei, va trebui mutat în următorii 20 de ani, notează Wall Street Journal.
Această situaţie a început în 2004, când comunitatea locală a primit o scrisoare de o pagină de la compania minieră de stat Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB).
Pentru a putea continua exploatarea minereurilor feroase era nevoie să sape mai adânc în muntele vecin, ceea ce a dus la deformarea solului pe care era aşezat oraşul, în special în partea din apropierea lucrărilor.
Zece ani mai târziu, fisurile din pământ s-au întins şi au ajuns şi mai aproape de centrul oraşului Kiruna, astfel că o parte dintre cei 18.000 de locuitori ai oraşului nu au acum altă alternativă decât să-şi strângă toate lucrurile şi să îşi caute un alt loc unde să se mute.
Din păcate nu mai există cale de întoarcere. În luna martie, o firmă de arhitectură din Stockholm a câştigat un concurs pentru planul pe care l-a prezentat. Acesta presupune ridicarea unui nou oraş, la trei kilometri spre est faţă de Kiruna. Noua aşezare poartă momentan numele de "Kiruna 4-ever", probabil reflectând dorinţa localnicilor de a nu mai trece vreodată printr-o experienţă asemănătoare.
La mijlocul lunii septembrie se aşteaptă să fie ales un câştigător al competiţiei de design pentru o nouă primărie, prima clădire majoră care urmează să fie relocată. Treptat, în următorii 20 de ani, mai mult de 3.000 de case şi apartamente, hoteluri şi peste două milioane de metri pătraţi de spaţii d