Ploile din ultima vreme au pus în pericol producţia de struguri din cauza apariţiei mucegaiului u ca sa nu îşi piardă producţia, viticultorii au început culesul mai devreme şi vand cu preţuri foarte mici, între 60 de bani şi 1,2 lei
Culesul strugurilor de vin începe anul acesta cu o săptămană mai devreme. Există deja pericolul pierderii producţiei din cauza mucegaiului care s-a format în urma ploilor din ultima vreme. Acesta se extinde cu repeziciune, iar viticultorii se grăbesc să recolteze strugurii. Cu toate problemele acestui an, de la grindină şi acum mucegai, viticultorii spun că vinul va fi foarte bun. Strugurii au acumulat suficient zahăr pentru a se transforma într-o licoare de bună calitate. „Anul acesta campania de recoltare strugurilor de vin a început mai devreme din cauza precipitaţiilor din ultima vreme care combinate cu căldura au dus la favorizarea putregaiului cenuşiu, o ciupercă foarte agresivă care diminuează producţia de struguri”, ne-a spus Crin Constantinescu, purtătorul de cuvant al Direcţiei pentru Agricultură Vrancea. În judeţul Vrancea sunt peste 25.000 de hectare cultivate cu viţă de vie, ceea ce reprezintă circa 11 la sută din totalul suprafeţei de la nivel naţional. Vrancea dispune de trei podgorii reprezentative, cunoscute şi în afara graniţelor, Panciu, Odobeşti şi Coteşti. Peste 50.000 de vrânceni activează în viticultură, astfel că operaţiunile de recoltare a strugurilor şi de producere a vinului sunt foarte importante pentru economia judeţului.
Strugurii trebuie culeşi cat mai repede
Grindina căzută în acest an a afectat culturile de viţă de vie în mai multe zone din judeţ. De aceea, producţia medie estimată la strugurii pentru vin nu va depăşi 4-6 tone la hectar. Pe de altă parte, precipitaţiile de la sfârşitul lunii august au umflat boabele de struguri şi au creat condiţii pentru producerea mucegaiului. „Strugu