Avantaje si dezavantaje. În Valea Jiului functioneazã zeci de grãdinite care la începutul acestui an îsi vor deschide portile micilor învãtãcei care sunt pregãtiti sã descopere tainele educatiei sub formã de joc si joacã. Dacã unele grãdinite functioneazã în spatii improvizate, în scãri de bloc, altele functioneazã în spatii adecvate.
Grãdinite în apartamente
Educatia elevilor se poate face si în grãdinite amplasate în apartamente, la parterul blocurilor, dar si la lumânare. Cine vrea sã învete, dar si cine vrea sã dãruiascã cunostinte elevilor o poate face în orice conditii atâta timp cât existã bunãvointã. Asta o demonstreazã cadrele didactice de la Grãdinita P1 din Petrila care functioneazã la parterul unui bloc. Camerele au fost amenajate cu dragoste si asta se vede. Spatiul chiar dacã este mic este compartimentat pentru a fi prielnic procesului didactic.
”Ne pregãtim permanent, si aceastã varã a fost activã, conducerea scolii noastre a pus la dispozitie toate materialele necesare pentru efectuarea igienizãrilor si a deschideri în bune conditii a noului an scolar.
Colegele mele, cadrele didactice au venit în ultima sãptãmânã din aceastã varã sã pregãteascã spatiile, sã organizeze centrele de desfãsurare a actiunilor didactice si a jocurilor copiilor pentru cã desfãsurându-ne activitatea la parterul blocului,spatiul fiind foarte redus mereu trebuie sã depozitãm materialele didactice în cãmãri, bucãtarii si atunci în noul an scolar trebuie sã facem niste mici permutãri, sã aducem la dispozitia copiilor din grupa micã jocurile necesare si sã mutãm aceste truse în grupele celelalte pentru cã ne vin copii noi si totul trebuie sã fie curat si bine pus în evidentã pentru a atrage interesul copiilor”, spune Marcea Meraru, cadru didactic la Grãdinita P1 din Petrila. Spatiul desi este mic are si avantaje. Copiii pot socializa mult mai bine între ei