Romania nu are o strategie pe termen lung cu privire la exploatarea resurselor, prin urmare e prematur sa se ia o decizie referitoare la Rosia Montana, unde statul roman are doar un interes pur contabil, aritmetic, de includere in buget a unor sume care, avand in vedere valoarea zacamantului pe termen lung, sunt absolut infime, afirma analistul economic Mircea Cosea.
Desigur, Romania are nevoie sa isi puna in valoare resursele minerale, dar nu in felul acesta, nu in pripa si nu sub o presiune pe care nu o cunoastem, mai spune profesorul Mircea Cosea intr-un scurt interviu acordat Ziare.com in care a fost intrebat punctual ce castiga statul roman, ce castiga comunitatea locala si ce castiga compania Rosia Montana Gold Corporation daca se da unda verde acestui proiect.
Cat castiga statul roman daca parafeaza actele necesare demararii exploatarii de la Rosia Montana in conditiile prevazute de legea adoptata de Guvernul Ponta?
Nu orice castig este important, nu orice suma de bani. In momentul de fata este important sa existe un concept in legatura cu valorificarea pe termen lung a acestor resurse, de aceea problema nu este cat castiga statul roman, ci care este strategia pe care statul roman ar trebui sa o aiba in legatura cu resursele naturale pe care le detine.
Deocamdata, asa cum apare proiectul de lege el este insuficient si pe mine nu ma lamureste. Sunt lucruri pe care nu le inteleg pentru ca metodele de calcul nu sunt transparente si nici nu cred ca pot sa fie.
Spre exemplu, se evalueaza un castig pe 20 de ani, dar nu exista niciun fel de informatie reala (si nici nu poate sa existe) in legatura cu evolutia pietei aurului in urmatorii 20 de ani.
In al doilea rand, nu stim care este capacitatea de productie a zacamantului, nu cea existenta in zacamant (si chiar si cifra existenta este relativa, p