Pentru ca titlurile de stat să fie accesibile populației, așa cum promite Ministerul Finanțelor, trebuie rescrise integral modalitățile în care acestea sunt emise. Până atunci, populația nu are niciun motiv să le cumpere
Dacă ne uităm la creșterea înregistrată de depozitele bancare ale populației (de fapt, banii pe care oamenii îi țin în bănci, fără a fi neapărat depozite la termen), putem spune că intenția Ministerului Finanțelor de a scoate la vânzare titluri de stat pentru „civili“ este corectă: cei cu economii ar putea beneficia de pe urma unor dobânzi mai bune decât cele de la bănci (dobânzi neimpozitate cu 16%), iar statul ar putea utiliza o parte a banilor pe care populația se încăpățânează să îi economisească în loc să îi consume. Din păcate, adevărul este în altă parte: statul oricum beneficiază de banii populației prin intermediul băncilor, iar oamenii nu vor avea ce face cu titluri de stat pe care nu le pot valorifica decât la scadență, o piață secundară a titlurilor de stat fiind inexistentă în prezent.
Ideea vânzării de titluri de stat către populație, mișcare la care s-a renunțat în 2005, a fost repusă în actualitate de Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, care a anunțat că, deși nu există o agendă pentru acest lucru, se dorește ca valoarea unui titlu să fie redusă pentru a lărgi baza de investitori. Mișcare care ar putea avea loc în toamna acestui an sau anul viitor.
Finanțarea vine de la bănci
Teoretic, ideea pare bună. Statul român s-ar îndatora direct către populație și ar depinde mai puțin de bănci (principalul finanțator) sau de investitori instituționali externi. În prezent, băncile oferă aproximativ trei sferturi din banii pe care Ministerul Finanțelor îi caută prin titlurile de stat, iar sursele externe vin cu restul.
Necesarul de finanțare a bugetului de stat se ridi