Executivul a decis ca investitorul să elimine, pe cheltuiala proprie, poluarea provocată de vechile activităţi miniere şi a trasat linii clare în ceea ce priveşte ecologizarea zonei după exploatare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Se poluează apele sau nu va mai creşte verdeaţă în zonă? Sunt câteva din acuzaţiile aduse de protestarii care militează pentru Roşia Montană, atunci când vine vorba de ce nu sunt de acord cu exploatarea minieră pe care vrea să o facă firma Gold Corporation Roşia Montană. Cine va merge la Roşia va vedea că, pentru a opri poluarea istorică, a fost inaugurată o staţie pilot de epurare a apelor acide.
Astfel, peştii trăiesc azi în apă curăţată, provenită din fostele galerii miniere. Rezultatele obţinute la staţia-pilot vor sta la baza proiectării marii staţii de epurare, odată ce proiectul minier va demara, susţine investitorul. Potrivit acordului încheiat între Guvern şi investitor, de la momentul începerii exploatării comerciale a proiectului minier, investitorul este obligat să elimine poluarea provenită de la vechile activităţi miniere pe cheltuială proprie, fără a cere despăgubiri statului român.
Obligaţii
În documentul prin care Executivul a avizat proiectul de Lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană şi l-a trimis spre aprobare Parlamentului, unde vor urma o serie de dezbateri, atât cu societatea civilă, cât şi cu specialiştii, s-au stabilit obligaţile de mediu ale investitorului pe care va trebui să le respecte cu stricteţe. Ele nu sunt bătute în cuie, putând fi schimbate atât în cadrul dezbaterilor parlamentare, cât şi odată cu emiterea acordului de mediu.
Potrivit acordului, o parte din obligaţiile de mediu sunt:
● respectarea integrală a tuturor prevederilor legale, a standardelor şi normativelor româneşti şi europene cu privire la protecţia mediului, astfel încât activităţile premergătoare şi e