La mai bine de 40 de ani după ce ultimii astronauţi au părăsit Luna, NASA trimite o mică sondă robotică pe satelitul Pământului, pentru a investiga o descoperire mai bizară din vremurile misiunilor Apollo.
Echipajele au raportat atunci o strălucire ciudată la orizontul Lunii, chiar înainte de răsărit, scrie Reuters.
Fenomenul ciudat raportat de comandantul misiunii Apollo 17, Eugene Cernan, este neaşteptat deoarece Luna nu are atmosferă pentru a reflecta lumina Soarelui.
Oamenii de ştiinţă suspectează că praful de pe suprafaţa Lunii are încărcătură electrică şi se ridică cumva de la sol. Teoria va fi testată de viitoarea sondă Lunar Atmosphere and Dust Experiment (LADEE).
LADEE va fi lansată sâmbătă, la 03.27 GMT, de la baza NASA de pe insula Wallops, Virginia.
Pe lângă studierea prafului lunar, LADEE va cerceta şi gazele ce înconjoară Luna.
Misiunea costă 280 de milioane de dolari şi include un sistem de comunicaţii bazat pe tehnologii utilizate în sistemele terestre de fibră optică.
LADEE va ajunge pe Lună în 30 de zile, de 10 ori mai mult decât misiunile Apollo, din cauza lansatorului mai slab al sondei, Minotaur 5. Racheta este compusă din trei motoare de rachete balistice intercontinentale recondiţionate şi două propulsoare comerciale.
(Sursa: ziare.com) La mai bine de 40 de ani după ce ultimii astronauţi au părăsit Luna, NASA trimite o mică sondă robotică pe satelitul Pământului, pentru a investiga o descoperire mai bizară din vremurile misiunilor Apollo.
Echipajele au raportat atunci o strălucire ciudată la orizontul Lunii, chiar înainte de răsărit, scrie Reuters.
Fenomenul ciudat raportat de comandantul misiunii Apollo 17, Eugene Cernan, este neaşteptat deoarece Luna nu are atmosferă pentru a reflecta lumina Soarelui. @N