In primele 8 luni ale acestui an, 9.760 de persoane muscate de caini s-au prezentat pentru profilaxie la Institutul Matei Bals din Capitala, dintre care 1.975 au fost copii. Statisticile arata ca numarul celor muscati de caini creste de la an la an cu cateva sute de persoane.
Conform datelor puse la dispozitie de Centrul Antirabic de la Institutul Matei Bals, numarul persoanelor muscate lunar de caini este, in medie, de 1.200, dintre care un sfert sunt copii.
In ultima saptamana a lunii august, la Centrul antirabic s-au prezentat, in medie, 15 persoane muscate de caini zilnic.
Pe de alta parte, conform cifrelor oficiale, in aceste prime 8 luni ale anului s-au cheltuit aproape 2.200.000 lei pentru fiolele de vaccin antirabic si cele antitetanic.
Purtatorul de cuvant al Institutului Matei Bals, doctorul Catalin Apostolescu, a declarat pentru Ziare.com ca numarul total al persoanelor muscate de caini a avut un trend "usor crescator" in ultimii ani.
"In fiecare an sunt in jur de 750 poate 1.000 de pacienti in plus fata de anul precedent", a precizat acesta.
Intrebat care este tratamentul de care beneficiaza o persoana muscata de caini in momentul in care se prezinta la Centrul Antirabic, Catalin Apostolescu a explicat ca aici se face doar partea de profilaxie, de problemele grave urmand sa se ocupe chirurgii.
"La Centrul antirabic i se face doar profilaxie antirabica, profilaxie antitetanica si profilaxia asupra infectiei plagilor. In marea majoritate a cazurilor, pacientul nu ramane internat la noi. Exista insa si cazuri in care pacientul are nevoie de tratament chirurgical. De multe, ori il trimitem noi la chirurg pentru rezolvarea chirurgicala a plagii, ori pacientul se prezinta initial la chirurg si de acolo ne este adresat noua, strict pentru profilaxie. Ce va spun eu est