Astăzi vă propunem o mâncare cu influenţe orientale preparată de o româncă stabilită de câţiva ani în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Alte reţete ale Ceraselei Badr el-Din le puteţi găsi pe blogul ei, saffronanddates.blogspot.ro.
Se spune că numele provine de la un preot turc – imam se numeşte cel care "slujeşte", ca să zic aşa, într-o moschee –, care a leşinat de plăcere când a gustat din acest preparat pe care îl făcuse soţia sa. Alte povestiri, mai comice, sugerează că ar fi leşinat la aflarea costului ingredientelor sau a cantităţii de ulei folosite la preparare. O altă istorisire zice că un imam s-a căsătorit cu fiica unui negustor de ulei de măsline. Zestrea ei a constat în 12 borcane, de statura unui om, pline cu ulei de măsline de cea mai bună calitate. Se mai zice că fata nu ar fi ştiut să gătească, dar când a venit vremea să facă ceva de mâncare i-a pregătit soţului ei aceste vinete umplute cu ceapă, roşii şi usturoi. Imamului i-au plăcut atât de mult încât a rugat-o să le facă în fiecare zi. În cea de-a treisprezecea zi, uimit că nu a mai avut la masă vinetele lui preferate, a întrebat ce s-a întâmplat. Soţia i-a raspuns că a terminat tot uleiul de măsline dat zestre de tatăl ei şi că nu a mai avut cu ce să prăjească. La aflarea veştii, imamul a leşinat. Deci, aveţi grijă ce variantă a poveştii preferaţi! Mie îmi place să leşin de plăcere, aşa că varianta mea este una mai dietetică, nu foloseşte prea mult ulei.
Puteţi pune pătrunjel sau să îl folosiţi doar la decor
Spălaţi vinetele bine, apoi tăiaţi-le pe jumătate, dar nu de tot, cât să se ţină în cotor. Puneţi sare în tăietură şi lăsaţi-le o jumătate de oră să îşi lase zeama cea amară. Între timp, puneţi pe foc o oală adâncă cu apă atât cât să acopere toate vinetele. Stoarceţi vinetele şi opăriţi-le la foc mare pentru câteva minute. Lăsaţi-le la scurs şi pregăti