de Sorana MAIER
06 septembrie 2013 00:22
6 vizualizari
A-A+
Horst Ernst Klusch a primit acest titlu în cadrul unei ceremonii care a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Sibiu.
Cel care a iniţiat Târgul olarilor din Sibiu şi care a organizat această manifestare timp de peste două decenii este, de ieri, Cetăţean de Onoare al Sibiului.
"Horst Ernst Klusch s-a născut în 12 mai 1927, la Sibiu. În perioada 1948-1971 a activat în învăţământ, iar din 1971 până în anul 1987, a fost inspector la Comitetul Judeţean de Cultură al Judeţului Sibiu, având în responsabilitate muzeele. Pasiunea pentru etnografie i-a fost inspirată de colecţia preotului Ludwig Klaster din Gârbova, renumit etnograf sas. La îndemnul doctorului Klaus Gunhart, colecţionar sibian, domnul Klusch a aprofundat, ca autodidact, studiul obiectelor din ceramică, punând în paralel bazele actualei sale colecţii.
Colecţia domnului Klusch, cea mai bogată şi mai reprezentativă colecţie ce ilustrează dezvoltarea olăritului artistic în Transilvania, este fericit completată de diverse obiecte din cupru, fier, cositor şi sticlă, pipe din spumă de mare, candelabre şi alte piese din alamă, fiare de călcat, icoane pictate pe sticlă. Valoarea colecţiei este întregită de numeroasele fotografii pe care domnul Klusch le-a realizat pe parcursul deplasărilor în teren, obţinând astfel mărturii ale obiectelor ce nu puteau fi cumpărate. Cărţile pe care
le-a adunat într-o viaţă se constituie, probabil, în cea mai vastă şi mai importantă colecţie de specialitate în domeniu. În perioada 12 aprilie - 3 iunie 2013, o parte însemnată din această adevărată comoară a lui Horst Klusch a putut fi admirată la Casa Artelor din Sibiu, în cadrul expoziţiei organizate de Complexul Naţional Muzeal ASTRA, sub genericul ”Strădaniile colecţionarului” ", a spus primarul Sib