Cultivatorii de tutun din România atrag atenţia asupra consecinţelor Directivei Produselor din Tutun: 80% din tutunul produs în Uniunea Europeană ar putea să fie interzis conform prevederilor propuse în noua Directivă.
Asociaţia Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun a avertizat, încă de la începutul anului, că propunerile de revizuire ale Directivei Produselor din Tutun ar putea conduce la interzicerea culturilor de tutun Burley, ameninţând astfel cultivatorii de tutun din intreaga lume şi mai ales pe cei europeni.
Din datele Asociaţiei Internaţionale a Cultivatorilor de Tutun” (ITGA), rezultă că 80% din tutunul produs în Uniunea Europeană este Oriental sau Burley. “Aceste soiuri de tutun nu pot fi procesate fără a adăga anumite ingrediente speciale”, explică Petru Bota, Preşedintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun .
“În ultima vreme – adaugă el – s-a vorbit mult doar despre interzicerea ţigaretelor mentolate, iar exemplele de ingrediente adiţionale s-au redus, convenabil, doar la mentol. Realitatea este că, pentru procesarea tutunului celui mai popular în UE, Burley, care se regăseşte în amestecul de tutun recunoscut ca “american blend”, se folosesc ingrediente suplimentare. Interzicerea ingredientelor duce, implicit, la interzicerea unui amestec care în ţara noastră este preferat de 90% dintre fumatori. Avem o şansă bună să înlocuim pe de-a-ntregul piaţa legală de ţigarete cu una de contrabandă sau, şi mai rău, de contrafacere”.
Pentru acoperirea cererii de tutun Oriental şi Burley, există zeci de mii de ferme în Polonia, Italia, Spania, Franţa şi Bulgaria, cu o recoltă de tutun cu o valoare anuala de 560 de milioane de euro în UE. Acest lucru înseamnă că interezicerea tutunului Burley va duce la costuri greu de estimat pentru piaţa UE. La nivel mondial, este estimat că aproximativ 850.000