Fără nici o explicaţie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin a anunţat că ordinea invitaților la masa conferinţei va fi în engleză.
Cum să aranjezi invitaţii în jurul mesei este coşmarului oricărei gazde. Dacă este însă vorba de masa la care se adună liderii principalelor 20 de puteri economice din lume, bătaia de cap este mult mai mare, consecinţele diplomatice ale unei gafe, mult mai serioase. Cu o astfel de dilemă s-au confruntat organizatorii summitului G20 de la Sankt Petersburg, care a început astăzi. Şi cum relatează corespondentul Europei Libere în Rusia, Tom Balmforth, detaliile spun mult mai multe despre adevărata stare de spirit din participanţi, decât interviurile sau declaraţiile oficiale.
Nu este un secret că între Rusia şi Statele Unite relaţiile s-au deteriorat: unii observatori vorbesc chiar de relaţii care amintesc mai degrabă de anii Războiului Rece. O posibilă intervenţie militară împotriva regimului sirian sau afacerea Snowden sunt exemplele cele mai recente. Cu toate acestea, Vladimir Putin si Barack Obama au încercat mereu să dea impresia că relaţiile bilaterale ar fi normale, chiar cordiale.
În ajunul summitului de la Sankt Peteresburg, un ziar pro-Kremlin relata că cei doi vor sta la o distanţă respectabilă, unul de altul. În timpul negocierilor. Cum participanţii sunt aşezati alfabetic, după ţările pe care le reprezintă, preşedinţii Rusiei şi Statelor Unite ar fi stat aproape unul lângă celălalt, despărţiţi numai de aliatul saudit al americanilor, dacă ordinea era stabilită, cum vrea protocolul, în limba ţării gazdă, deci rusă.
Aşa că, fără nici o explicaţie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin a anunţat că ordinea, la masa conferinţei, va fi în engleză. Deodată între Rusia şi Statele Unite (United States) apare o zonă tampon respectabilă, compusă din South A