Ingrasaminte chimice, par uman sau antigel sunt doar cateva dintre ingredientele mai putin traditionale care isi fac loc aproape zilnic in farfuriile dumneavoastra.
Va prezentam, mai jos, un top al celor mai scarboase lucruri pe care le mancati fara sa stiti. Toate sunt trecute pe lista ingredientelor, majoritatea cu denumirile stiintifice.
1. Sulfatul de amoniu. Este unul dintre principalele ingrediante ale ingrasamintelor chimice. Substanta este prezenta in paiine, dar si in alte produse alimentare, fiind folosita ca un compus sarat, pentru intensificarea aromei.
2. Oase de vita. Nu, nu le gasiti in friptura, ci in zahar. Cenusa din oasele de vita arse este folosita sa filtreze si sa albeasca zaharul, iar cantitati infime ajung in fiecare punga de zahar.
3. Antigel. Este folosit pentru lubrifierea lichidelor. Este prezent in bere, bauturi racoritoare, dressinguri de salate si chiar in unele condimente. Pe lista de ingrediente, antigelul este trecut sub numele de glicol propilen.
4. Amoniac. Se gaseste in untul de arahide sau in chipsuri. Este, de obicei, prezent in cantitati foarte mici pentru a-i fi detectat mirosul specific.
5. Lanolină. Este o substanta pe care oile o secreta pentru a-si mentine lana moale. In industria alimentara este folosit la producerea gumei de mestecat, producand un efect similar.
6. Par uman. Un compus din interiorul parului numit L-cysteine ofera produselor de panificatie si patiserie o textura pufoasa. Unele companii extrag aceasta substanta din parul cainilor sau din penele ratelor.
7. Alge marine. Ati mancat multe alge marine in viata dumneavoastra. Un extract din ele este utilizat pe scara largă drept un agent de ingrosare a numeroase produse din carne şi lactate.
Ingrasaminte chimice, par uman sau antigel sunt doar cateva dintre ingredientele mai putin traditionale care isi fac loc a