Păgubiţii FNI au ajuns să ceară executarea silită a SIF Muntenia pentru 4 milioane de lei, bani pe care îi au de recuperat de la CNVM, fosta instituţie de supraveghere a pieţei de capital găsită responsabilă de falimentul FNI.
Solicitarea a rămas însă fără obiect pentru că obligaţiile de plată ale CNVM au fost preluate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
SIF Muntenia nu are nicio implicare în falimentul FNI, însă pentru că CNVM nu a plătit daunele la care a fost obligată în instanţă către foştii investitori, aceştia au încercat să îşi recupereze pagubele de la o companie care a avut de plătit bani la CNVM.
Cum de la 30 aprilie CNVM a fost desfiinţată, iar datoriile de plată către foştii investitori FNI au fost preluate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (fosta AVAS), un reprezentant al AAAS susţine că executarea silită a SIF Muntenia a rămas fără obiect.
„În baza Legii numărul 113 din 2013 sentinţa de executare silită asupra SIF Muntenia va fi reconsiderată pentru că acum AAAS este autoritatea care are obligaţia de a face despăgubirile. Probabil din 20 mai 2014, când se judecă recursul, se va lămuri situaţia. Executarea silită nu se va face acum pentru că nu este o decizie definitivă“, a spus un reprezentant al AAAS.
Prăbuşirea FNI din anul 2000 a lăsat circa 300.000 de persoane fără 300 de milioane de dolari. În ultimii ani, fosta AVAS a plătit din veniturile realizate din privatizări 400 mil. lei, sumă indexată cu rata inflaţiei, la un număr de 18.200 de persoane.
Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale s