Atacurile câinilor pot de fi de multe ori evitate. O spun dresorii care le cunosc perfect comportamentul. Cei încolţiţi de animalele fioroase trebuie, în primul rând, să-şi stăpânească frica. Fuga şi comportamentul agresiv faţă de patrupede nu sunt o soluţie, spun specialiştii.
Este aproape imposibil ca în plimbările de zi cu zi să nu întâlniți un câine fără stăpân. Mulţi sunt paşnici, dar sunt şi cazuri în care aceştia atacă, aparent, fără motiv. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă păstrați calmul, spun specialiştii.
„Dacă nu se retrage, atunci eu nu fac niciun pas. Sau înaintez spre el, ca să îi dau senzaţia că nu îmi este frică de el. Atunci, câinele va lua o decizie: ori înaintează spre mine, ori se retrage. De obicei, se retrage”, explică dresorul Constantin Andronic.
O simplă sacoşă din plastic se poate transforma într-un scut eficient împotriva animalelor fioroase.
„Ne oprim şi îi băgăm sacoşa în faţă, dar nu o scuturăm, nu o fluturăm, pentru că atunci îi dăm senzaţia că ne agităm şi că ne este frică de el”, mai spune Constantin Andronic.
Cei mai vulnerabili în faţa atacurilor sunt copiii. „O să fugă şi atunci câinele o să îl ia ca pe o pradă”, afirmă dresorul.
Totuşi, există şi metode mai moderne de protecţie. Aparate cu ultrasunete, pistoalele cu electroşocuri sau spray-ul, sunt la îndemâna oricărei persoane şi încap în orice poşetă sau borsetă.
Mulţi dintre români, însă, reacţionează instinctiv. „Dau din mâini, din picioare. Văd eu. Doar nu mă apuc să omor animalele să pun mâna pe un pietroi sau pe o ghioagă”, spune un bărbat.
Pe străzile din Iaşi sunt peste 4.000 de câini fără stăpăn. Sunt cifre asumate de autorităţi. Numai de la începutul anului, aproape 1.400 de persoane au fost atacate şi muşcate de maidanezi.
sursa stirile digi 24 tv
Citește și: Circuit închis pentru Morga S