În jurul Soarelui orbitează o stea invizibilă ochiului uman. Specialiştii spun că „această stea, o pitică maro, este legată de multe lucruri care s-au întâmplat de-a lungul timpului pe Terra” și care au dus la dispariţia periodică a unor specii terestre.
Nu trebuie căutat pe Terra
„Istoria stelei ipotetice”, datează din 1984. Atunci paleontologii David Raup şi Jack Sepkoski din Chicago au publicat o lucrare în care afirmă că în ultimii 250 de milioane de ani, viaţa de pe Pământ s-a confruntat cu dispariţia totală, într-un ciclu care se repetă la 26 de milioane de ani. Cercetătorii au ajuns la concluzia că motivul acestor dispariţii nu trebuie căutat pe Terra, iar atunci la dezlegarea misterului s-au alăturat astronomii.
Astronomii au sugerat drept cauze pentru aceste catastrofe impactul cu comete. Steaua, denumita Nemesis de către oamenii de ştiinţă ai NASA, ar fi invizibilă, deoarece emite lumină doar în spectru infraroşu şi se află la o distanţă foarte mare.
Comete, în mod periodic
Se crede despre Nemesis că ar gravita în jurul Soarelui, la o distanţă de 25.000 de ori mai mare decât cea dintre Soare şi Terra. Rotindu-se prin galaxie, puterea sa gravitaţională atrage corpuri îngheţate din Norul Oort. Este vorba de un nor de comete, despre care se crede că există la o distanţă de aproape un an lumină faţă de Soare. Dacă Soarele nostru a făcut parte dintr-un sistem binar în care două stele conectate gravitaţional orbitau în jurul unui centru comun de masă, această interacţiune ar putea perturba Norul lui Oort, trimiţând, în mod periodic, comete către Pământ.
Cu detecţie termică
Acum, cercetătorii NASA cred că sunt capabili să localizeze Nemesis cu ajutorul unui telescop cu detecţie termică ce a început sa scaneze cerul în ianuarie 2010. Wide-Filed Infrared Survey Explorer - programat s