Primarul Sorin Oprescu speră să rezolve problema câinilor maidanezi prin organizarea unui referendum în cadrul căruia să-i întrebe pe bucureşteni dacă sunt sau nu de acord cu eutanasierea, data propusă de acesta fiind 6 octombrie. Decizia sa vine după ce, la începutul acestei săptămâni, un copil de 4 ani a fost ucis de câini maidanezi. Acesta nu este însă singurul caz în care o persoană şi-a pierdut viaţa din cauza cânilor fără stapân. În ultimii şapte ani, opt persoane au murit după ce au fost atacate de maidanezi.
Câinii fără stăpân sunt o problemă mai ales în ţările din spaţiul fostei Uniuni Sovietice şi Balcani, dar şi în Asia sau America de Sud. Cele mai multe ţări din estul şi sudul Europei nu au apelat la eutanasie, în ciuda numărului mare de maidanezi prezenţi în oraşe, soluţie agreată însă de Statele Unite şi majoritatea ţărilor din vestul Europei.
În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă şi care nu este revendicat de nimeni timp de trei zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat. În urmă cu trei ani, Curtea Suprema a statului California a dat o hotărâre prin care a mărit termenul la 5 zile.
Aproximativ 3 – 4 milioane de câini şi pisici sunt eutanasiaţi în adăposturile din SUA, în fiecare an.
De asemenea, în cele mai multe state este permisă împuşcarea oricărui câine care intră pe o proprietate personală.
Marea Britanie este una dintre ţările care abordează cu cea mai mare seriozitate protecţia animalelor, primele acte normative în acest sens datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aici, majoritatea familiilor au un animal de companie, iar pisicile şi câinii vagabonzi atât de comuni în ţările din estul şi sudul Europei, aproape că nu există. Câinii maidanezi care sunt găsiţi totuşi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă în şapte zil