În timp ce dormim, în creier se produc substanţe care au un rol esenţial în stimularea dezvoltării şi autoreparăriii celulelor cerebrale, arată un nou studiu.
Mielina, stratul care înveleşte axonii („picioarele“) celulelor nervoase din creier şi din măduva spinării, se reface în timpul somnului, a demonstrat o cercetare a oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea din Wisconsin. Rolul mielinei este esenţial pentru comunicarea pe bază de impulsuri electrice între neuroni.
De fapt, în cadrul studiului, realizat deocamdată numai pe animale de laborator, specialiştii au constatat că somnul activează genele responsabile cu producţia de oligodendrocite, care stau la baza tecii de mielină. Privarea de somn, pe de altă parte, a fost asociată de cercetători cu activarea altor gene, responsabile, de această dată, cu autodistrugerea şi moartea celulelor.
„Multă vreme, specialiştii în somnologie s-au concentrat asupra modului în care activitatea neuronilor diferă atunci când animalele sunt treze, prin comparaţie cu perioada în care dorm. Acest studiu dovedeşte că şi celelalte celule ale creierului, cum sunt cele care alcătuiesc teaca de mielină, sunt influenţate într-o mare măsură de programul de somn sau, dimpotrivă, de lipsa lui“, explică medicul Chiara Cirelli, autoarea studiului.
O altă cercetare, efectuată cu câteva luni în urmă de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Surrey şi de la Colegiul Universitar din Londra, a arătat că somnul este important, de asemenea, pentru relaxarea şi refacerea neuronilor.
„Dacă neuronii încearcă să se «odihnească» în timp ce suntem treji, nu doar că procesul nu este deloc eficient, dar ne şi afectează semnificativ performanţele“, potrivit specialistului în Somn şi Cronobiologie Vladyslav Vyazovskiy, de la Universitatea din Surrey. „Pe de altă parte, în anumite condiţii, unele zone ale creier