Eolinele de pe litoral, pierderi de 10 milioane de euro
Investitorii în eoliene de pe litoral suferă, statul adună bani frumoşi. Amânarea la plată a certificatelor verzi începe să-şi arate efectul. Potrivit Transelectrica, pentru luna iulie investitorii au primit peste 607.000 de certificate verzi, din cele 968.000 cuvenite, restul de aproape 361.000 fiind amânate şi urmând a fi recuperate în perioada 2017 – 2020.
Rapoartele de pe bursa de energie OPCOM arată că, pentru luna iulie, preţul mediu de tranzacţionare al certificatelor verzi a fost de aproximativ 40 de euro pe unitatea livrată în reţea, ceea ce, raportat la treimea din certificatele neplătite, înseamnă că investitorii nu au mai primit certificate în valoare totală de 14 milioane de euro. Circa 60% din această sumă le-ar fi revenit investitorilor în proiecte eoliene, în timp ce 32% ar fi trebuit să intre în contul producătorilor de energie fotovoltaică. Cele mai multe certificate verzi revin companiilor care exploatează turbine eoliene în judeţele Constanţa, printre care societăţile Tomis Team, Cernavodă Power, Eco Power şi alţii. Dacă ne raportăm la faptul că pe litoral funcţionează 90% din capacităţile eoliene din România, însemnă că investitorii constănţeni au pierdut aproximativ 10 milioane de euro.
Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, că producătorii de energie regenerabilă vor primi, până în 2017, mai puţine certificate verzi. Executivul sprijină producţia de energie verde prin certificate verzi, care se acordă producătorilor în funcţie de câtă energie produc şi livrează în reţele. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană susţine, însă, că modificarea regimului certificatelor verzi este ilegală. „Modificarea legislaţiei care reglementează domeniul energetic nu se poate face printr-un O.U.G., prin urmare ordonanţa aprobată în cadrul şedinţei săptămânale de Guvern, din data de