După vizita preşedintelui federal Joachim Gauck la memorialul victimelor masacrului nazist din localitatea franceză Oradour-sur-Glane, procuratura germană a anunţat că a început urmărirea penală a şase persoane implicate. Cinci trăiesc în Germania, una în Austria. Alţi 30 de prezumtivi criminali de război au fost identificaţi între timp şi urmează să fie deferiţi justiţiei.
„Gauck şi Hollande au închis una din ultimele spaţii albe ale reconsiderării istoriei franco-germane. Gesturile de reconciliere de la Oradour pot să readucă relaţiile franco-germane pe un făgaş echilibrat”.
Astfel comentează ziarul conservator „Frankfurter Allgemeine Zeitung” prezenţa preşedintelui federal Joachim Gauck la Oradour-sur-Glane. În mai toate comentariile dedicate evenimentului se subliniază faptul că Joachim Gauck este primul preşedinte german care a vizitat memorialul din Oradour, omagiind prin acest gest cele peste 600 de victime asasinate de către batalioanele naziste de asalt, Waffen-SS.
Pe data de 10 iunie 1944, localitatea a fost complet distrusă, doar puţini dintre locuitori au spravieţuit masacrului comis de către militarii din Waffen-SS. Printre făptaşi s-au aflat şi numeroşi etnici germani din Alsacia. În 1953 a avut loc la Bordeaux un proces în care erau inculpate 22 de persoane, opt germani din Germania şi paisprezece alsacieni. Pe banca acuzaţilor, însă, nu s-au aflat comandanţii care au ordonat masacrul, deoarece Germania a refuzat să-i predea justiţiei franceze.
Tot atunci, a izbucnit o dispută între Alsacia şi regiunea Limousin în care a avut loc masacrul, după ce Parisul a hotărît să-i amnistieze pe cei condamnaţi.
Gestul de „clemenţă” a fost perceput ca o imensă nedreptate şi nu a reuşit să stingă nemulţumirea celor care au continuat de-a lungul anilor să ceară dreptate.
Momentul a sosit acum. Procurorul Andreas Brendel din Dortmund