Decizie grea pentru nou-numita ministră a Transporturilor, Ramona Mănescu. De pixul ei atârnă soarta bucureştenilor care ar putea fi obligaţi, pe 30 septembrie, să meargă pe jos la serviciu. Sindicaliştii din Transporturi au pichetat ieri Guvernul, în încercarea de a smulge o promisiune de mărire a salariilor îngheţate încă din 2008.
Aproximativ 200 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Transporturi au pichetat ieri sediul Guvernului, în timp ce conducerea Ministerului Transporturilor anunţa că dezaprobă intenţia Organizaţiei Sindicale „Unitatea Sindicatul Liber Metrou” (USLM) de a continua conflictul de muncă ce ar putea duce la greva generală din data de 30 septembrie. Sindicaliştii au protestat faţă de opreliştile anticonstituţionale din Legea bugetului de stat care îi împiedică să-şi negocieze salariile, îngheţate din anul 2008. De asemenea, ei au cerut, printr-o petiţie depusă la Guvern, să fie modificate reglementările privind piaţa muncii, respectiv Legea dialogului social şi Codul muncii, şi să se facă ceva în privinţa subfinanţării care se manifestă în special în domeniul investiţiilor pentru infrastructură şi modernizare.
Pus în faţa iminenţei blocării transportului bucureştean, Ministerul Transporturilor a cerut soluţii pentru rezolvarea imediată a revendicărilor, printre care şi încheierea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivelul Metrorex. Reprezentanţii instituţiei au anunţat că vor continua discuţiile cu liderii sindicalişti până se va ajunge la o soluţie acceptabilă.
Potrivit calendarului anunţat de sindicalişti, protestele vor continua în 18 septembrie cu un miting şi un marş organizate de federaţie, inclusiv de sindicatele Metrorex şi RATB. Pe 17 septembrie, angajaţii de la metrou vor organiza o grevă de avertisment, trenurile rămânând în depouri între orele 4.00 şi 6.00. Mai mult, în cazul în care revendicările lor v