Politicienii maghiari au găsit în proiectul Roşia Montană un nou motiv de a-şi face imagine. După ce Guvernul maghiar a condamnat decizia Executivului de la Bucureşti de a da undă verde pentru exploatarea aurului, mai mulţi europarlamentari maghiari, împreună cu Laszlo Tokes, au sesizat Comisia Europeană. Ce se ascunde în spatele preocupării arătate de maghiari?
„Ungaria a aflat cu îngrijorare că, pe 27 august, Guvernul român a adoptat un proiect de propunere vizând susţinerea regimului minei de aur şi de argint ca pe un proiect de interes public de importanţă naţională“, a fost mesajul oficial transmis de Guvernul de la Budapeste la începutul săptămânii.
Ministerele de Externe şi al Dezvoltării Rurale din Ungaria consideră că bunurile de mediu şi culturale sunt parte integrantă a patrimoniului Europei Centrale, de aceea Ungaria consideră oportun să intervină în problema naţională a României.
„Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi bunurile de mediu şi culturale aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.
Lazslo Tokes, semnatarul scrisorii
Printre iniţiatorii apelului se regăseşte şi europarlamentarul Lazslo Tokes, cel care a cerut premierului ungar Viktor Orban protectorat pentru Translivania. Ungurul Erik Banki şi europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare comisarului european însărcinat cu Mediul Janez Potocnik, în care îi cer socoteală pentru proiectul Roşia Montană şi fac apel să „intervină ferm“ împotriva tehnologiilor pe bază de cianuri în legătură cu planurile de reactivare a unei mine de aur la Roşia Montană în vestul României. În plus, aceştia îi sugerează lui Potocnik să exercite presiun