Luni, 9 septembrie, se împlinesc 22 de ani de la crearea primului serviciu moldovean de inteligenţă, SIS, a cărui modernizare şi aducere la standardele lumii civilizate continuă şi acum, cu mai mult sau mai puţin succes, după cum ne semnalează un document primit la redacţie din partea unor colaboratori din sistem.
Potrivit acestora, reflexele şi practicile moştenite de la KGB-ul sovietic îşi pun amprenta pe tentativele de profesionalizare şi depolitizare a acestei instituţii vitale pentru un stat. În opinia autorilor materialului, sosirea lui Mihai Balan în fruntea SIS - privită cu multe speranţe la vremea respectivă, având în vedere trecutul său diplomatic, precum şi anii petrecuţi în ţări democratice, dar mai ales promisiunile de reformare din temelii a serviciilor speciale – a dezamăgit până acum neaducând nicio schimbare notabilă.
Încercările de reformă se opresc, potrivit documentului, la oamenii moşteniţi din structurile KGB-iste, coordonaţi de Valentin Dediu, despre care este notorie informaţia în rândul angajaţilor că a divulgat secrete de stat. În ceea ce îl priveşte de Dediu, acesta are mai multe pete întunecate la dosar. Faptul că există mărturii ale foştilor angajaţi despre cum a fost acesta adus încătuşat de la Kiev de către agenţii de securitate internă, sau înregistrarea video cu acesta în care recunoaşte că a divulgat secrete de stat pentru a proteja interesele unor apropiaţi, sunt deja cunoscute de către conducerea SIS. Potrivit aceleiaşi surse, fostul angajat al KGB, din anul 1977, şi-a introdus rudele, fiul la MAEIE, respectiv nepoţii în posturi cheie din cadrul SIS.
Tot el este implicat în blocarea procesului de aflare a adevărului despre evenimentele din aprilie 2009, după ce, la indicaţiile fostului director al SIS, Gheorghe Mihai a incendiat documentele care se refereau la incidentele de atunci. Numele ofiţerului Dediu este vehic