40% dintre români sar peste micul dejun, iar prânzul este masa principală a zilei. Dacă înainte de criză, mâncarea nu era o problemă pentru români, acum, două treimi dintre consumatori spun că iau doar strictul necesar.
Românii nu se dau în vânt după legume, pâinea este nelipsită de pe masă şi îşi doresc în orice oală o bucată de carne, informează România TV.
La acest capitol preferinţele indică foarte clar carnea de porc. Românii sunt şi mari băutori de lapte. Conform statisticilor, în medie, 100 de litri pe cap de locuitor, în timp ce media europeană este de 79 de litri. De prea multe ouă, însă, românii se feresc.
Nici cu mâncatul de fructe nu ne prea putem lăuda. Doar 1% dintre respondenţi optează pentru fructe când vine vorba de alimentele preferate. Iar acest lucru e determinat şi de lipsa banilor. Scumpirea alimentelor a schimbat lista de cumpărături a românilor: 86% dintre aceştia consideră că este scump să mănânci sănătos. În graba către serviciu, prânzul a devenit masa principală a zilei. Aproape 90% dintre respondenţi iau masa de prânz acasă, 9% la serviciu, şi doar 1% la restaurant.
S-a observat că persoanele necăsătorite, cele care locuiesc singure şi tinerii care folosesc îndelung internetul consumă foarte puţine alimente gătite lent, precum ciorba. Şi mai mult cartofi prăjiţi, pizza şi grătarele rapide.