Premieră medicală în România. Un bărbat a fost operat pe cord cu succes printr-o tehnică inedită, folosită în doar câteva centre cardiovasculare din lume.
Pacientul suferea de o boală genetică rară, care ducea la îngroşarea muşchilor inimii: cardiomiopatie hipertrofică obstructivă. Intervenţia a fost făcută într-o clinică privată din Capitală, cu ajutorul unui chirurg renumit din Italia.
Pacientul spera la o astfel de intervenţie încă din 2005, când a fost diagnosticat cu această boală genetică rară a inimii.
O astfel de maladie apare la unul din 500 de cardiaci. În 20% dintre cazuri, boala duce la blocarea vaselor sangvine, iar sângele nu mai ajunge la creier, la plămâni sau la alte organe vitale. Până acum, niciun medic român n-a avut pregătirea necesară să îndepărteze bucata de ţesut fară riscuri. Cu ajutorul unui specialist din Italia, chirurgul Paolo Ferrazzi, doctorii de la noi au învăţat repede procedura.
"Noi am făcut pentru prima dată în România o astfel de intervenţie şi avem cea mai mare experienţă din Europa în tratarea acestui tip de maladie. Noi am descoperit o nouă tehnică pentru a opera pe valva mitrală", le-a spus jurnaliştilor chirurgul Paolo Ferrazzi.
Acest tip de intervenţie a fost inventat în 1968 de către profesorul Moreau, dar a fost perfecţionat în cele mai fine detalii. Practic, prin această metodă, pacientul are nevoie de o perioadă mult mai scurtă de recuperare şi are şanse mai mari la o viaţă normală.
La doar două săptămâni de la intervenţie, medicii au decis că pacientul poate fi externat. Acasă va trebui să continue regimul fără sare sau grăsimi şi să înceapă un program de exerciţii fizice.
Ultimul raport al Societăţii Europene de Cardiologie arată că doi din trei români mor din cauza bolilor de inimă. La noi în ţară sunt de două ori mai mulţi cardia