UE vrea federalizarea puterilor în domeniul justiţiei şi al drepturilor omului, pentru a interveni când ţările membre încălcă statul de drept. Sursa: REUTERS
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, a redactat o propunere prin care UE să devină cea mai înaltă autoritate juridică, protejând tribunalele independente şi drepturile fundamentale. Planul său se referă la transformarea Comisiei Europene într-o "autoritate cvasijudiciară", alături de un puternic "ministru al Justiţiei" european şi dreptul ca instanţele Europei să-şi impună sentinţele.
Pentru a oferi UE puterea de a nu ţine cont de guvernele naţionale, Reding cere o schimbare a Tratatului European, astfel încât, de pildă, Marea Britanie să nu se poată sustrage de la respectarea "Cartei Drepturilor Fundamentale". "Recunosc că acest pas ar fi unul foarte important spre federalizare. Statele Unite au avut nevoie de peste 100 de ani până când primele 10 prevederi ale Constituţiei au început să fie aplicate statelor de către Curtea Supremă", a explicat oficialul european.
Drepturile omului şi domnia legii
Referindu-se la măsurile de deportare a romilor din Franţa şi încălcarea independenţei justiţiei în Ungaria, comisarul european a amintit şi arestarea partenerului de viaţă al unui jurnalist de la The Guardian, în contextul dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, ca un exemplu de caz în care UE ar putea interveni.
UE şi-ar putea întări legislaţia în domeniu, de pildă în ceea ce priveşte dreptul deţinuţilor de a vota sau eliminarea restricţiilor de a intra în grevă.
Reding vrea prevederi prin care UE are puterea de a emite "o avertizare formală" guvernelor care încalcă statul de drept, apoi Tratatul să includă modalităţi detaliate de monitorizare şi puteri de sancţionare pentru Comisia Europeană, iar tribunalele UE să poată pedepsi guvernele cu ridicarea dreptului de vot