Specialistii au gasit pe fundul Oceanului Pacific un vulcan de o dimensiune impresionanta, nedetectat pana acum.
Conform articolului aparut in revista "Nature Geoscience", vulcanul se numeste Tamu Massif, el spulberand practic recordul precedent, detinut de Mauna Loa, din Hawaii, scrie Fox News.
Al doilea vulcan ca marime din sistemul solar
El este cu doar 25% mai mic decat Olympus Mons, de pe Marte, cel mai mare vulcan descoperit pana in prezent in sistemul nostru solar, spune Willaim Sager, geolog la Universitatea din Houston si coordonatorul acestei cercetari.
Tamu Massif are un diametru de 643 km si o inaltime de 4 km. El a erupt timp de cateva milioane de ani la inceputul perioadei cretacice, adica acum 144 de milioane de ani. De atunci, vulcanul nu a mai avut activitate.
Cercetarile facute aici de-a lungul anilor au constat in studierea unor mostre de lava, aceasta fiind completate de studiile seismice.
Pana acum, geologii credeau ca Tamu Massif facea parte din platoul oceanic din nord-vestul Oceanului Pacific.
Exista vulcani mai mari pe Terra?
Specialistii cred ca vulcani si mai mari ar putea fi inca nedescoperiti pe fundul oceanelor. Unul dintre aceste locuri este platoul oceanic Ontong Java, la nord de Insulele Solomon, in sud-vestul Oceanului Pacific.
Este posibil ca Tamu Massif sa nu fi avut niciodata varful iesit la suprafata apei. El este situat pe o crusta oceanica subtire (denumita litosfera), care nu ii poate sustine greutatea. Varful lui se gaseste acum la adancimea de aproape 2.000 de metri sub apa.
Specialistii au gasit pe fundul Oceanului Pacific un vulcan de o dimensiune impresionanta, nedetectat pana acum.
Conform articolului aparut in revista "Nature Geoscience", vulcanul se numeste Tamu Massif, el spulberand p