Guvernul Romaniei face un pas controversat, aducand in fata Parlamentului un proiect de lege in favoarea unei corporatii straine, similar cu proiectul de lege pentru Petrom. Proiectul cedeaza drepturi de patrimoniu si da verde exploatarii cu cianuri a zacamintelor aurifere de la Rosia Montana. Demonstratiile publice din Capitala, din tara si din strainatate (Berlin, Bruxelles, Strasbourg, Stuttgart, Londra, Viena, etc.) arata ca exista o opozitie puternica. Lumea vrea sa stie exact care sunt beneficiile, limitate in timp, dar si riscurile de lunga durata ale acestui proiect de exploatare miniera, extrem de controversat si care tinde sa polarizeze o tara intreaga.
Cu mici hiatusuri legate de contestari in instanta din partea unor ONG-uri, a avizelor de mediu si certificatelor de urbanism, proiectul de exploatare miniera din perimetrul Rosiei Montane este, de peste un deceniu, intr-un fel de stand-by. Cand si cand, s-au facut „reparari si stramutari”, au mai aparut politicieni romani cu declaratii la rampa si au fost lansate campanii publicitare in mass-media romaneasca, in urma carora actiunile la bursa ale firmei canadiene au punctat in plus. Promisiunile au fost cand de miliarde de dolari, cand de locuri de munca, cand de renastere a mineritului, o ocupatie straveche pe teritoriul Romaniei, cu conotatii nu doar economice, ci si afective.
Cu totii stim ce inseamna un clip publicitar si ca interesele prioritare pe care le serveste acesta sunt in primul rand ale firmei care isi vinde produsul. Iar „renasterea mineritului” e o afacere de discutat, dat fiind faptul ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, in 2007, statul roman nu mai are voie sa subventioneze mineritul.
Prelungirea licentei
In 4 septembrie 2013, Hotnews.ro a publicat proiectul de „LEGE privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere d