Personalul medical, nemulţumit de nivelul salarizării şi de condiţiile din sistemul sanitar, e decis să iasă în stradă, după ce în luna iulie a format o coaliţie a profesioniştilor în sănătate şi s-a pus de acord asupra revendicărilor. Peste 40.000 de medici au primit scrisori de la Colegiul Medicilor din România (CMR), fiind îndemnaţi să participe la acţiunile de protest al căror calendar va si bătut în cuie vineri, 6 septembrie.
„Deşi am avut o comunicare foarte bună cu Ministerul Sănătăţii, nu acelaşi lucru îl putem spune despre Guvern şi despre Ministerul Finanţelor Publice. Solicitările noastre nu ţin doar de salarizare, unele dintre ele depăşesc competenţele ministrului Sănătăţii. Aici trebuie să intervină Guvernul, care pare să aibă alte preocupări decât să îşi păstreze medicii şi asistenţii medicali în ţară”, a explicat pentru adevarul.ro profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.
La rândul său, Eugen Nicolăescu a declarat că anunţatul protest al medicilor „nu are legătură cu Ministerul Sănătăţii”. Acesta a adăugat că intenţionează să crească salariile medicilor şi a pus acest deziderat în programul de guvernare încă din decembrie 2012, când „nici nu se gândea cineva că o să fie vreun protest al medicilor”.
Abandonul sistemului sanitar
Corpul medical va demara acţiunile de protest prin pichetări în faţa ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor Publice, urmate de marşuri şi, în final, de abandonul sistemului de sănătate.
„Spre asta ne îndreptăm. Vom vedea care va fi răspunsul Guvernului, nu ne putem baza pe ce au făcut alte ţări atunci când s-au confruntat cu astfel de crize în Sănătate. Partea bună este că, în momentul de faţă, există o solidaritate între profesionişti aşa cum n-a mai fost de 20 de ani încoace. Nu revendicăm doar bani, ci şi independenţa profesională. În plus, avem alături de noi pac