Sănătatea e ameninţată de greva generală. Nemulţumiţi de salarii şi de faptul că au rămas prea puţini în spitalele din România, medicii, asistenţii medicali şi infirmierii au hotărât să iasă în stradă începând cu 19 septembrie . Sindicaliştii din sănătate ameninţă că dacă până în octombrie solicitările lor nu vor fi rezolvate, în spitale se va declanşa greva generală.
Salarii mizere şi prea puţin personal care să se ocupe de pacienţi. Acestea sunt cele mai arzătoare nemulţumiri ale celor care au grijă de sănătatea noastră. Peste o sută de cadre medicale din toată ţara vor picheta zilnic Minsterul Sănătăţii începând cu data de 19 septembrie.
"O pichetare cascadă a cărei finalitate va fi un miting şi un marş de protest undeva la începutul lunii octombrie; vom declanşa poate cea mai radicală acţiune de protest, greva generală în sistemul sanitar românesc", a precizat Ştefan Roman, preşedinte al Sanitas Cluj.
Pentru că tot mai mulţi medici şi asistenţi iau calea străinătăţii, în spitalele noastre asistenţii au ajuns să facă şi treaba infirmierilor.
"O asistentă are 10, 20, 30, 40 de pacienţi, conform normativului trebuie să aibă între 10 şi 12 pacienţi şi are 30. Infirmiera este şi infirmieră şi femeie de serviciu, deşi fişele postului sunt diferenţiate, salariul e diferenţiat , pentru că îngrijitoarea trebuie să cureţe pardoseala şi să facă dezinfecţie, iar infirmiera se ocupă de îngrijirea fizică a bolnavului", a menţionat Maria Bizo, vicepreşedintele Sanitas Cluj.
Una dintre cele 11 revendicări ale sindicaliştilor este majorarea sporurilor sanitare cu 50 de procente. Asta, pentru că, de exemplu, un asistent debutant care îngrijeşte 30, 40 de bolnavi, deşi ar trebui să aibă în grijă maxim 12, câştigă lunar ... 700 de lei.
"Personalul lucrează în tensiune, iar situaţia nu e nouă. an de an în sistemul sanitar, la sfârşitul lunii august