E soare, concediu și este atât de bine! Numai picioarele tale nu par a fi la fel de mulțumite. Din cauza prafului și a temperaturii ridicate, călcâiele sunt uscate și crăpate. Ce-i de făcut află în cele ce urmează.
Mersul mult pe jos, statul în picioare, încălțămintea descoperită – toate favorizează uscarea și crăparea pielii de la nivelul călcâielor. În prima fază, este o problemă deranjantă doar din punct de vedere estetic. Însă, lăsate netratate, crăpăturile din piele pot duce la apariția unor probleme de sănătate, așa cum ne-a explicat doctorul dermatolog Anca Zbranca. Pentru menținerea unor călcâie fine, există două tipuri de ritual: zilnic și săptămânal.
Ritualul zilnic
Ai stat toată ziua în aceleași sandale, ai picioarele obosite, iar pielea crăpată? Pregătește-ți un lighean cu apă călduță cu săpun lichid (nu fierbinte, deoarece deshidratează pielea) și înmoaie-ți picioarele timp de câteva minute. Șterge-le cu un prosop mai aspru, după care aplică o cremă hidratantă pe zonele cu piele îngroșată. Poți aplica o cantitate mai mare de cremă și poți îmbrăca picioarele în șosete pe parcursul nopții, pentru a lăsa crema să acționeze mai bine. În loc de cremă poți folosi ulei de măsline.
Ritualul săptămânal
1. Ca și la îngrijirea zilnică, începe prin a-ți înmuia picioarele într-un lighean cu apă călduță, în care ai amestecat săpun lichid sau șampon.
Călcâie uscate pe tot parcursul anului?
Călcâiele uscate, indiferent de vreme și de încălțăminte, pot indica o funcționare deficitară a glandelor sudoripare. De asemenea, o piele uscată și îngroșată, însoțită de pete închise la culoare poate fi semn al unei leziuni de ordin malign. În acest caz, este important să te prezinți imediat la medic, pentru investigații suplimentare. Predispoziția genetică spre călcâie îngroșate, care apare în copilărie ori în adolescență, poate fi „îm