Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca de la Partidul Conservator, spune ca marile probleme cu cainii fara stapan au inceput in 2008, cand s-a modificat legea si s-a interzis eutanasierea cainilor, cu exceptia situatiilor in care sunt bolnavi incurabil.
Ciuca a declarat pentru Ziare.com ca situatia se va rezolva la inceputul saptamanii viitoare, in Parlament, dupa intalnirile de luni si marti dintre principalii decidenti.
"Singurul aspect care genereaza probleme de aplicare si interpretare e cea privind eutanasierea. Ordonanta 2005 din 2001, care a fost adoptata in 2002, rezolva si problema asta - spunea ca un caine capturat si dus in padoc, dupa 7 zile, nu e nici adoptat, nici revendicat de proprietar, e eutanasiat, fara sa sufere, cu anestezie generala.
In 2008, cand s-a transpus in legislatia nationala o directiva europeana, s-a mai introdus un articol ca eutanasierea se va aplica doar cainilor si pisicilor bolnavi incurabil, conform unui certificat medical emis de un medic veterinar. Asta nu era in legislatia nationala, am introdus-o noi. Introducandu-se acest amendament, primarii n-au mai putut sa eutanasieze cainii, doar sa-i captureze si sa-i tina in padocuri. Pentru ca nu aveau bani pentru cate mii de caini sunt, cea mai mare parte din caini au ramas pe strada", a explicat deputatul PC.
Ritm alert pentru rezolvarea situatiei
Ciuca a mai spus si ca modificarea legislatiei privind eutanasierea, prin punerea in acord a observatiilor Curtii Constitutionale privind legea adoptata de PDL in 2012, se va face rapid.
"Avem in procedura parlamentara o initiativa depusa in 2007, adoptata in 2012, si Curtea Constitutionala ne-a intors-o anul acesta la Parlament, cu observatii. Observatiile spun ca trebuie sa gasim niste criterii clare, transparente, pentru administratiile l