Deciziile privind aprobarea sau interzicerea unor activităţi în ariile naturale protejate, sau alte iniţiative ce au în vedere aceste zone, vor fi adoptate în cadrul unui comitet tehnic de lucru comun între Ministerul Mediului şi reprezentanţii ONG-urilor. Aceasta este concluzia unei reuniuni ce s-a desfăşurat recent la Ministerul Mediului în cadrul căreia a fost rediscutat proiectul de act normativ privind modificarea Legii Ariilor Naturale Protejate.
„Noua formula propusă de Ministerul Mediului are în vedere o mai bună siguranţă a ariilor protejate din România, printr-o funcţionare mai eficientă şi o definire mai clară a relaţiei dintre custode şi autoritatea de mediu şi, totodată, prin respectarea strictă a procedurilor de reglementare privind protecţia mediului”, se precizează în comunicatul MMSC.
Potrivit modificărilor propuse de Ministerul Mediului, rolul administratorilor sau custozilor ariilor naturale protejate ar urma să fie doar unul consultativ şi nu de luare a decizilor. Această propunere legislativă a dus la proteste din partea organizaţiilor nonguvernamentale de mediu care spun că astfel s-ar aproba fără probleme anumite activităţi economice care ar duce la distrugerea mediului înconjurător.
„Prin acest proiect de ordonanță, se creează vădit pârghii legislative pentru aprobarea în masă a planurilor, proiectelor sau activităților din ariile naturale protejate, indiferent de impactul pe care acestea îl pot genera, anihilând în totalitate puterea de decizie a administratorilor sau custozilor ariilor naturale protejate în ceea ce privește dezvoltarea economică în arii protejate. De asemenea, se creează un cadru legislativ periculos, care va permite desființarea abuzivă a ariilor naturale protejate. Transformarea avizului obligatoriu al administratorilor sau custozilor ariilor protejate în unul consultativ reprezintă o subminare a capaci