Controversele privind cardul de sănătate continuă. Deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, medicii de familie ar fi trebuit să distribuie aceste documente asiguraţilor, ministrul Sănătăţii a anunţat că normele vor fi modificate.
„Cardurile de sănătate vor ajunge la populaţie după ce vom modifica legislaţia. În acest moment, legislaţia obligă medicii de familie să facă distribuirea cardurilor de sănătate. Eu am spus-o, ca urmare a discuţiilor cu medicii de familie, că nu sunt de acord cu această prevedere şi că ea trebuie modificată. Şi am spus că, până la 15 septembrie, voi elabora un act normativ care să schimbe situaţia actuală şi să găsim alte formule de distribuire a cardurilor”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, ministrul Sănătăţii sunt de acord să iniţializeze cardurile de sănătate. „Cetăţeanul, când are un card, prima oară se duce la medicul de familie. Deci, acolo îşi va face iniţializarea, ei sunt de acord cu acest lucru”, a explicat Nicolăescu.
Petiţie împotriva distribuirii cardurilor
Pe 6 august, medicii de familie au lansat o campanie online pentru strângerea de semnături prin care susţin introducerea cardurilor de sănătate, dar resping ideea ca acestea să fie distribuite şi inscripţionate de către ei.
„DA cardului de sănătate! NU distribuirii! NU inscripţionării!” - este sloganul campaniei prin care medicii de familie cer solidaritate în demersurile privind distribuirea şi inscripţionarea cardurilor de sănătate.
„Distribuirea şi inscripţionarea cardului naţional de asigurari de sănătate nu este activitate medicală, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp şi de resurse, fără legătură cu sănătatea. În timp, medicul de familie, din garant al sănătăţii , devine poştaş, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic perfor