Pentru a satisface cererea de pe piaţa europeană, un grup de cercetători din Timişoara a reuşit să obţină toamna
fătări la oile din rasa Ţurcană, care nu au miei decât în primăvară.
Profesorul universitar Ioan Pădeanu, şeful disciplinei de Tehnologia creşterii ovinelor și caprinelor, la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii Timişoara, prezent la ediţia de anul acesta a Târgului fermierilor ‘Agro Bihor‘, a
declarat că studiile întreprinse de cercetătorii timișoreni au la bază noua tendinţă de pe piaţa culinară, de a se cere miei de lapte chiar și la începutul lui decembrie.
Aceștia sunt foarte apreciaţi, în special pe piaţa italiană.
Preţul mieilor de lapte în acest sezon este mai mare cu peste 30%, decât primăvara, iar cum perioada de montă naturală este toamna şi mieii se nasc primăvara, specialiştii au căutat o soluţie ştiinţifică.
‘Ţurcana noastră nu vrea şi nu vrea, nici cu ceteră de-i cântăm la ureche. Şi atunci am intervenit cu o substanţă
compatibilă cu sănătatea umană, melatonina, şi am reuşit să obţinem, în staţiunea noastră ştiinţifică din Timiş,
80% fătări în perioada de toamnă, în anumite condiţii.‘
a explicat profesorul Ioan Pădeanu.
De asemenea, el a subliniat că specialiştii în zootehnie au realizat hibrizi între rasele autohtone Ţurcană şi
Ţigaie, prezente în procent de 98% în Transilvania, cu cinci rase de carne străine: Oaia germană cu capul negru,
Suffolk, Charollaise, Hampshire şi Dorper.
Pădeanu a precizat că rezultatele cele mai bune s-au obţinut la hibrizii dintre Ţurcană şi Germană cu capul negru -
Schwarzkopf, precum şi hibrizii Ţurcană-Suffolk şi că rezultate excepţionale dă o rasă mai nou formată, un hibrid
între Ţurcană cu Dorper, care rezistă în condiţii foarte aride, veri secetoase, pentru că Dorper provine din
Republica Sud-Africană.
‘I