Cimitirul Vesel din Săpânța se află de câteva zile în atenția presei locale și naționale după ce o comisie interinstituțională, în urma unui control făcut la finele lunii august, ar fi descoperit mai multe posibile ilegalități, ilegalități care sunt acum cercetate de poliție pentru a fi confirmate sau infirmate. Cei care administrează Cimitirul Vesel au subliniat însă faptul că nu se poate vorbi despre niciun fel de ilegalități. Preotul Grigore Luțai a recunoscut însă că se lucrează cu meșteri neautorizați, însă susține că meșterii nu sunt autorizați pentru că cei care ar trebui să le dea autorizațiile nu vor să o facă, din motive neștiute de nimeni, doar bănuite.
“Eu de când sunt în Săpânța, din anii 1990, nu s-a așezat o cruce. Sunt câteva aici care sunt făcute de dinainte de a ajunge eu, dar se pot număra pe degetele de la o mână. Acești oameni acceptă ca aceste cruci să fie înlocuite cu timpul. La Săpânța lucrurile trebuie făcute cu calm, bun simț, oamenii trebuie să înțeleagă, este intimitatea lor, este cimitirul lor și nu poți să intri cu buldozerul în sufletul lor.
Eu așa am găsit, că au restaurat meșterii urmași ai lui Stan Ioan Pătraș. În cei 24 de ani, prin intermediul meu, la Sebastian Vlădescu, ministrul Finanțelor în Guvernul Tăriceanu, a fost extraordinar. Părinte, pe cuvântul tău, alocăm 3 miliarde, dar ei să îi gestioneze. Eu nu vreau în Săpânța să gestionez acei bani. Ca să nu fie dubii după aceea și le-am spus că nu vreau eu să mă ocup de bani. Au venit și au făcut ceva restaurări, nu știu cu ce meșteri, de unde au venit, dar se poate vedea ce a ieșit. Trebuiau să aducă oameni din alte părți când erau oameni aici în Săpânța care se știau cu restauratul acestor cruci?
Vorbim de 3 miliarde lei vechi cu care s-au restaurat 40 de cruci! Faceți un calcul ca să vedeți cât a ieșit o cruce. Acum am cerut ajutorul și nu ne-a ajutat nimeni ca s