Te-ai întrebat vreodată ce popor are cea mai sănătoasă alimentaţie? În acest articol vă sunt prezentate principalele stiluri alimentare de pe glob, cu părţile lor bune şi rele.
Bucătăria mediteraneană e caracterizată prin proporţia mare de alimente de origine vegetală: fructe, legume şi zarzavaturi şi de folosirea uleiului de măsline, bogat în acizi graşi mononesaturaţi, care scad fracţiunea LDL-C, „rea”, a colesterolului sanguin. Nutriţioniştii spun că cea mai mare parte a grăsimilor consumate ar trebui să provină din acizi graşi mononesaturaţi, mai precis din acidul oleic, care reprezintă 70-80% din grăsimile din măsline şi avocado şi aproximativ 50-60% din uleiul de rapiţă. Dar bucătăria mediteraneană are şi alte avantaje. Un studiu efectuat asupra a 1.400 de bărbaţi, din 9 ţări europene, a dovedit că roşiile protejează împotriva infarctului, mai ales prin licopen, un antioxidant foarte util.
Bucătăria tradiţională germană se caracterizează printr-o proporţie mare de grăsimi saturate, care provin numai din produselede origine animală, ca unt, untură, carne şi mezeluri. Nu e de mirare că fiecare al doilea german moare de infarct. O tendinţă primejdioasă care se instalează în Germania şi care există deja în SUA este aceea de a consuma din ce în ce mai multe alimente gata preparate, de a recurge la aşa-numitul „fast-food”, care se oferă la orice colţ de stradă. Alimentele acestea, plăcute gustului şi adorate de copii şi de adolescenţi, conţin cantităţi excesive de grăsimi de cea mai proastă calitate. Chiar dacă sunt de origine vegetală, stând pe foc toată ziua, aceste grăsimi şi-au schimbat caracteristicile datorită oxidării şi temperaturii. De asemenea, aceste alimente conţin multe condimente tari şi sare, fiind lipsite de fibre, vitamine şi microconstituenţi. Luând în consideraţie şi consumul mare de cafea şi de bere, putem spune că alimentaţia ge