În perioada 1990-2004 s-au construit în Bucovina cel puţin 238 de biserici şi 23 de şcoli. În plus, multe unităţi şcolare au fost închise. În aceeaşi perioadă, nu s-a construit în judeţul Suceava niciun cinematograf, spital sau sală de teatru.
Potrivit site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în judeţ există 558 lăcaşuri de cult şi 274 de case parohiale.
Arhiepiscopia mai are în administrare 366 cimitire şi sute de hectare de pădure. Altfel spus, o avere deloc de neglijat, scrie ziarul Evenimentul. Însă nici celelalte culte nu stau rău.
După anii '90 s-au construit case de adunare în mai toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Potrivit unei informări a Direcţiei pentru Cultură Suceava, în perioada 1990-2004 au fost eliberate peste 230 de autorizaţii de construcţii pentru lăcaşuri de cult indiferent de confesiune.
După 2004 nu mai există o evidenţă la nivelul vreunei instituţii locale din care să rezulte clar câte biserici au fost construite. „Am făcut statistica doar până în 2004, pentru că până atunci ni s-a cerut de către Ministerul Administraţiei şi Internelor. Apoi, în anul 2004, după ce s-a schimbat guvernarea, partea de culte a fost luată de la direcţiile pentru cultură”, a explicat Viorel Blănaru de la Direcţia pentru Cultură Suceava. De partea de culte se ocupă acum un secretariat de stat aflat în subordinea directă a prim-ministrului. Instituţia nu are ramificaţii şi în teritoriu.
Pe de altă parte, din 1990 încoace s-au construit de la temelie la acoperiş 23 de şcoli, de la temelie la acoperiş. Nu a fost nevoie de mai multe, spun specialiştii, pentru că vechiul regim a construit prea multe unităţi de învăţământ. De altfel, din 1990 încoace, zeci de clădiri care găzduiau şcoli şi grădiniţe construite de comunişti au fost închise de capitalişti, pentru că a scăzut populaţia şcolară.