O altă problemă majoră pe care administrația publică nu a reușit să o rezolve este iluminatul public stradal. De câteva zile, pășcănenii nu mai înțeleg la ce oră începe iluminatul public, asta pentru că într-o zona a orașului becurile se aprind în jurul orei 20.30, în altă zonă pe la ora 21.00, iar în altele deloc.
Pentru a înțelege de ce sunt probleme cu iluminatul public, am stat de vorbă cu Iacob Mârț, inginerul de la Serviciul de Gospodărie Comunală al Primăriei Pașcani.
El ne-a explicat că aceste probleme apar din mai multe motive. În mod normal, în perioada 1-10 septembrie, iluminatul ar trebui să înceapă la ora 20.15 în tot orașul. Însă, în Pașcani există mai multe puncte de aprindere cu reglaj local, iar aceste reglaje ar trebui să fie făcute de către angajații E-on. O altă problemă pentru care în unele zone ale Pașcaniului sau în suburbii iluminatul nu pornește este legată de lucrările executate de-a lungul anilor la reabilitare termică, lucrări care au afectat cablurile electrice însă nimeni nu a intervenit.
O a treia problemă, de această dată în suburbii, este legată de înălțimea copacilor din curțile unor oameni, a căror coronament atinge cablurile și afectează iluminatul.
Același inginer ne-a declarat faptul că, cei de la E-ON, de cele mai multe ori nu au cu cine interveni pentru că, pe zona Pașcani sunt doar două echipe de intervenție.
Legat de responsabilitate în cazul unei avarii la iluminatul stradal, problema se împarte din nou în două. Dacă becul este ars, atunci cei care vor interveni sunt angajații Primăriei, dacă un cablu este rupt, deteriorat etc, atunci cei care vor interveni sunt angajații E-ON.
Trebuie să știți că pentru fiecare zonă a municipiului au fost desemnați oameni care să se ocupe de această problemă. Mai exact, la Boșteni-Sodomeni se ocupă Gheorghe Negură, la Gâștești-Petru Grigoraș, la