După turneul susţinut în România, dirijorul Chişinău Youth Orchestra ne-a povestit cum şi-a creat echipa de tineri talentaţi, ce obstacole a avut de trecut şi ce ar schimba el în cultura basarabeană.
L-aţi admirat muncind cu însufleţire, dirijând, gesticulând, dând ritmul muzicienilor şi contopindu-se cu orchestra sa, la Sala cu Orgă, în Scuarul Catedralei, în Parlament sau chiar la Piaţa Centrală. E unul dintre cei mai tineri dirijori din Republica Moldova, fondatorul şi liderul unei echipe de tineri la fel de ambiţioşi, energici şi inspiraţi ca şi el. Vă invităm să-l cunoaşteţi pe Andriano Marian (24 de ani), conducătorul Chişinău Youth Orchestra, omul care şi-a propus să facă muzica clasică accesibilă pentru fiecare. Nu pentru bani sau faimă, ci pentru a cultiva o generaţie pentru care muzica clasică va însemna ceva cool.
„Adevărul“: De trei ani ai o „familie“ mare, eşti „tatăl“ proiectului Chişinău Youth Orchestra. Dar, înainte de asta, cum te-a influenţat în materie muzicală familia ta biologică?
Andriano Marian: Arborele meu genealogic nu a crescut din sămânţă de muzicieni, dar faptul că provin dintr-o familie multietnică a dat nişte rezultate interesante. Am rădăcini româneşti, ruseşti şi rrome şi simt că este o influenţă de culturi. Mama era şefă de casă de cultură în satul natal. Avea o voce foarte frumoasă, dar a pierdut-o şi s-a reprofilat ca dirijor de cor. Am moştenit de la ea pasiunea pentru muzică şi ambiţia de a mişca lucruri care par greu de urnit din loc.
Care au fost primii tăi paşi în muzică?
De la şase ani, am cântat în corul condus de mama şi tot pe atunci am îndrăgit trompeta. Mama a vrut să cunosc instrumentul pentru că prima ei dragoste a fost trompetist. Şi acum e, cântă într-o orchestră folclorică la Tiraspol. Mi-a plăcut şi mie şi am avut succes cu acest instrument, deja la liceu. Mă regăseam în trompet