Preşedintele american Barack Obama, care depune eforturi să obţină autorizarea Congresului în vederea efectuării unei intervenţii militare în Siria, a fost de acord vineri că sarcina se anunţă dificilă şi a anunţat că le va vorbi americanilor despre acest subiect marţi.
"În zilele următoare voi continua să mă consult cu omologii mei din întreaga lume şi cu Congresul. Şi voi apăra cât voi putea de bine necesitatea unei acţiuni adecvate", a declarat Obama într-o conferinţă de presă la finalul summitului G20, la Sankt Petersburg.
"Plănuiesc să mă adresez americanilor, de la Casa Albă, marţi", a adăugat el.
Congresul urmează să înceapă luni, la întoarcerea din vacanţă, să dezbată pe tema acţiunilor militare pe care Obama vrea să le efectueze ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august la periferia Damascului, de comiterea căruia acuză regimul lui Bashar al-Assad.
"Ştiam că va fi dificil", a admis Obama, recunoscând totodată reticenţele americanilor, în contextul în care ţara "este în război de peste zece ani".
"Am fost ales să pun capăt războaielor, nu să le încep", dar lumea nu poate să "stea cu braţele încrucişate", a pledat din nou preşedintele american.
Locatarul Casei Albe a confirmat că a discutat despre situaţia din Siria, în cadrul summitului G20, cu Vladimir Putin, care continuă să suţină Damascul şi contestă responsabilitatea regimului lui Bashar al-Assad în atacul chimic.
"Dicuţia a fost deschisă şi constructivă", a apreciat el.
Imediat după intervenţia sa, 11 ţări prezente la summit, inclusiv Statele Unite, au publicat un apel la un "răspuns internaţional puternic", după atacul chimic din Siria, apreciind că responsabilitatea regimului este "demonstrată în mod clar", dar fără să evoce în mod specific o acţiune militară.
În schimb, cazul fostului consultant al serviciilor americane de informaţii E