Nu intotdeauna o uniune voluntară a unor state într-o structură este echivalentă cu o uniune economică
O uniune economică între state implică o piață comună și o uniune vamală comună. Asta presupune suprimarea taxelor vamale și instaurarea liberei circulații a bunurilor, serviciilor și persoanelor.
Nu poate exista o uniune economică fără liberă circulație.
Cea mai cunoscută uniune economică este, desigur, piața comună a Uniunii Europene (UE). UE s-a fondat pe baze economice, fiind inițial doar o punere în comun a producției de cărbune și oțel, iar vreme de decenii i s-a spus doar Piața Comună.
O alta este de pildă Piața Comună a Statelor din Caraibe, sau Uniunea dintre Rusia și Bielorusia (Союзное государство).
Nu intotdeauna o uniune voluntară a unor state într-o structură este echivalentă cu o uniune economică. Commonwealth-ul britanic, de pildă, nu este o uniune economică. La fel, Comunitatea Statelor Independente (CSI, Содружество Независимых Государств) nu este o uniune economică.
Există și multe alte feluri și structuri voluntare de state care creează uniuni vamale, dar cîtă vreme asta nu implică o uniune economică, cu reguli uniforme --printre altele suprimarea sau diminuarea protecționismului--, precum și libera circulație, nu se poate vorbi de o uniune economică.
Anunțul Armeniei că se va alătura Comunității Economice Eurasiatice (CEE, Евразийское экономическое сообщество, din care fac parte Rusia, Bielorusia, Kazahstanul, Kîrgîzstanul și Tadjikistanul) a surprins, pentru că Armenia este o țară care, precum Moldova, face parte din Parteneriatul Estic cu UE și că scopul teoretic final este aderarea la UE.
Or, o țară nu poate fi membră în ambele, din motive evidente: condiția de bază este libera circulație. Dacă ar intra în UE, Armenia sau Moldova și-ar deschide fro