Piaţa agroalimentară vuieşte, tarabele sunt pline cu legume şi zarzavat. E vremea murăturilor şi a conservelor de sezon. Bistriţenii merg la piaţă să se aprovizioneze pentru iarnă.
Toamna este perioada în care fiecare îşi umple cămara cu bunătăţi. Murăturile, conservele preparate în casă dar şi legumele şi fructele conservate şi depozitate din timp în spaţii special amenajate fiind una din activităţile omului de rând.
Astăzi, piaţa din Decebal era plină, ţăranii au venit să vândă rodul pământului, fiind zi de piaţă la Bistriţa. Preţurile sunt diversificate, tărani mai lasă din preţ iar kilogramele lor, parcă sunt mai mari, fiind darnici cu vânzătorii, ca de altfel şi toamana a fost darnică cu ei.
O bistriţeancă venită la piaţă a spus că face cumpărături pentru a face zacusca, avea reţeta cu ea, 2 kg de ceapă rosie şi două de albă, două de morcovi, de artei gras şi ardei verde. "Vinetele le-am cumpărat ieri din piaţa de pe strada Tărpiului" a spus femeia, zâmbind.
Bistriţeanca a făcut cumpăraturile de la tarabele din spate, acolo unde sunt tăranii, unde legumele sunt mai naturale. Am cheltuit în jur de 35 de lei pentu zacuscă, fac o cantitate mai mare, am cumpărat vinetele ieri, iar astăzi am venit să cumpar ceapa şi ardeii, am găsit ceapa mai ieftina la tărani, un pic mai mică dar mă descurc nu sunt pretenţioasă şi o să o pun în apă înainte de a o curăţa ca să nu mă usture ochii, a spus femeia în timp ce alegea ceapa.
Un tânăr negustor a spus că în această perioadă, vânzarea la piaţă merge bine şi chiar dacă nu are taraba în primele rânduri are cumpărători. "Mă cunoşte lumea şi vin direct la mine, am marfă bună şi de obicei cumpărătorii se reîntorc", a spus băiatul.
Bistriţenii care înca nu s-au aprovizionat cu zarzavat, legume de sezon şi fructe o pot face în zilele d