O listă a lucrurilor necesare în şcoli care se amână din considerentul lipsei de bani.
La sfârșitul primei săptămâni de școală din noul an de studiu, Tamara Grejdeanu s-a interesat dacă școlile îndeplinesc standardele ministerului educației cu privire la alimentarea copiilor și acordarea îngrijirilor medicale, precum și recomandărilor de le direcțiile raionale și municipale de învățământ de a asigura securitatea copiilor în timpul orelor.
Alimentaţia în şcoli este asigurată din contul statului doar pentru copiii din clasele întâi până în a patra. Iar pentru meniul zilnic al unui elev se cheltuie nu mai mult de 7 lei.
Directoarea liceului Petre Ştefănucă din oraşul Ialoveni, Vera Balan spune că a solicitat de mai multe ori finanţe de la Consiliul raional pentru a-i hrăni pe copii care provin din familii nevoiaşe.
Din acest an şcolile îşi gestionează singure bugetul iar mai mult de 70 de procente se cheltuie pentru a plăti salariile profesorilor.
De aceea, spune directoarea, chiar dacă mai mulţi copii ar avea nevoie de o masă caldă, instituţia nu-şi poate permite cheltuieli în plus:
„Nu au fost făcute alocări de bani suplimentare decât ceea ce vine coordonat de la stat, vizavi de alimentarea copiilor, clasele unu, patru în mod obligatoriu. În rest nu avem posibilitate pentru alte grupe de copii, chiar dacă noi suntem şcoală pilot în promovarea educaţiei incluzive şi avem copii care au activităţi după orele de curs la centrul de resurse care este parte componentă a liceului nostru şi ar fi fost tare bine să-i hrănim, dar nu există deocamdată posibilităţi.”
Lista lucrurilor necesare în şcoli care se amână din considerentul lipsei de bani poate continua, spune directoarea. Pentru că este în oraş, liceul ar avea nevoie de o persoană pregătită care să asigure securitatea elevilor. Inst