Liderii ţărilor G20 nu au putut decât să constate joi la Sankt Petersburg diviziunile lor asupra unei eventuale intervenţii militare în Siria, cristalizate în jurul tensiunilor dintre Barack Obama şi Vladimir Putin.
Şeful guvernului italian Enrico Letta, a cărui ţară respinge orice acţiune militară fără mandat ONU, a afirmat pe Twitter că dineul “a confirmat diviziunile în legătură cu Siria“. Cel mai mic numitor comun constatat de liderii G20 este simpla condamnare a folosirii armelor chimice. Statele Unite şi aliaţii lor, dintre care Franţa, acuză regimul lui Bashar al-Assad de a fi ucis cu aceste arme sute de civili la 21 august. Dar pentru adversarii oricărei intervenţii, în frunte cu Rusia, rebelii de asemenea le-ar folosi. ” Există chiar o condamnare generală a folosirii armelor chimice”, potrivit unei surse diplomatice franceze .
“Problema pentru unii este de a şti cine a utilizat aceste arme chimice. Putin nu răspunde. El spune: +unii sau alţii şi fără îndoială unii şi alţii+”, potrivit acestei surse. Vladimir Putin, care sprijină puternic Damascul, a decis să transforme această masă, care s-a terminat în jurul orei 1.00 locale dimineaţă (21.00 GMT) într-o tribună deschisă pe tema crizei siriene, unde fiecare şi-a exprimat părerea, dar fără ca neapărat să fie cu toţii de acord.
Timp de mai multe zile, tensiunea dintre SUA şi Rusia este în creştere, cu ameninţări de escaladare militară şi refuzuri diplomatice, în ciuda cordialităţii forţate a unei strângeri de mână oficiale la Sankt Petersburg . Într-o întâlnire la Sankt Petersburg cu primul ministru japonez Shinzo Abe, Obama şi-a exprimat speranţa că liderii mondiali recunosc “că utilizarea armelor chimice în Siria nu este numai o tragedie dar şi o încălcare a dreptului internaţional ce ar trebui reglementată”.
Preşedintele francez Francois Hollande, de asemenea partizan al unei int