Sandra Ştefănescu, Marinela Mîrza şi Daniela Tăbăcaru sunt singurele femei-pilot din ţară care se pregătesc la manşele avioanelor IAR-99 Şoim, aparate militare folosite pentru misiuni de atac la sol.
Absolvente ale Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă“ din Braşov, promoţia 2012, iar apoi ale Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu“ de la Boboc, Sandra Cristina Ştefănescu (23 de ani), Marinela Romina Mîrza (23 de ani) şi Daniela Nicoleta Tăbăcaru (24 de ani) sunt femeile-ofiţer care vor pilota avioane militare la Flotila 95 Aeriană din Bacău.
Au peste 70 de ore de zbor şi afirmă cu mândrie că ştiu bine să strunească avioanele IAK – 52 şi IAR – 99 Standard şi se pregătesc acum pentru a se ridica deasupra norilor la manşa aeronavei IAR – 99 Şoim, adică un avion folosit pentru misiuni de antrenament şi de luptă. Foto Femei pilot, la manşa avioanelor militare
Sublocotenentele Ştefănescu, Mîrza şi Tăbăcaru sunt cele trei femei-pilot din Bacău care se antrenează pe avioane de luptă. Au stat peste 70 de ore în aer şi afirmă, cu convingere, că marea lor dorinţă este să zboare la manşa unui supersonic. Zgomotul înfiorător al motorului de avion li se pare ceva obişnuit. Poartă bocanci şi uniformă militară, deşi acasă au zeci de rochii şi pantofi cu toc. Recunosc că poţi învăţa ani întregi despre teoria aeronavelor, însă totul este nou în clipa în care te urci la manşa lor. Afirmă cu mâna pe inimă că vor să facă performanţă în cariera de militar. Şi pentru acest lucru au decis să se mute în Bacău, din Târgu-Mureş, din Cluj sau din Ploieşti.
În aer, de la zero
Marinela Romina Mîrza povesteşte cum a fost prima dată când s-a urcat într-un avion şi s-a depărtat de pământ. Nu era singură, ci însoţită de un instructor din şcoala de aplicaţie, adică un ofiţer cu peste 1.000 de ore de zbor. „Încă din primele zile de Academie îmi imagi