RECOLTÃ Desi e abia la începutul lunii septembrie, culesul în viile din jurul municipiului Husi este în toi! Spre bucuria viticultorilor, s-a fãcut rod bogat în acest an, în medie, 10 – 15.000 kg la hectar. Din pãcate, pretul oferit de cumpãrãtorii, si asa putini, nu este pe mãsura muncii, nici în acest an: se oferã doar un leu pe kilogramul de struguri!
Nici bine nu a venit toamna, cã în “orasul dintre vii” s-a început culesul! Anul acesta, spun viticultorii, recolta este una bogatã, asa cum nu prea a mai fost în ultimii ani. S-au silit cu recoltarea, mai ales dupã ce ploile cãzute în ultima perioadã au afectat strugurii, care, spun ei, riscau “sã putrezeascã pe tufã”. Din pãcate, cu cât productia este mai mare, cu atât pretul la struguri scade, spun viticultorii. Un leu – atât oferã, deocamdatã, cumpãrãtorii de struguri! “S-a oferit, initial, chiar si 80 de bani, dar nimeni nu cred cã munceste un an întreg, ca sã dea totul pe nimic. E prea putin chiar si un leu pe kilogram. La un hectar de vie, un proprietar cheltuie câteva milioane de lei bune (vechi, n.r.) cu îngrijirea terenului, cu stropitul, cu tratamentele. Nu e usor de avut grijã de o vie, de aceea, veti vedea hectare întregi, pe deal, abandonate. Noi nu beneficiem de sustinere, ca la alte culturi. Îi asteptãm pe cei din zona Sucevei, cumpãrãtori fideli ai strugurilor nostri, care cred cã nici nu stiu cã noi ne-am apucat de cules. Ei dau un pret un pic mai bun, nu cu mult, dar sunt putini si marfã multã, anul acesta”, a spus ing. Dumitru Bejan, 52 de ani, arendasul unei suprafete de 4 hectare de vitã-de-vie.
Gânduri celebre despre vinul de Husi!
“Dupã Cotnari, vinul cel mai bun se face la Husi, în tinutul Fãlciului…”, a spus însusi Domnitorul Dimitrie Cantemir. “Husul-orasul si podgoria sunt frumoase si glorioase, dar si unice si miraculoase si aceasta spune mult mai mult”, istoricu